HomeMissie & GeloofCommissie Oost Europa

Commissie Hulp Oost Europa

Via de website van onze gemeente geven wij u graag uitleg over het werk van de plaatselijke commissie Hulp Oost-Europa.
De bedoeling van deze informatie is, om u als gemeente te informeren over het werk dat wij als Commissie Hulp Oost-Europa in de afgelopen jaren (1976-heden) mochten doen. In maart 1976 zijn wij aangesloten bij de landelijke stichting Hulp Oost-Europa die in januari van dat jaar werd opgericht. Na al die jaren is het werk voor Oost-Europa nog steeds noodzakelijk. Maar er mag ook dankbaarheid zijn; dankbaarheid dat u ons in de achterliggende jaren heeft gesteund en dat u het werk van onze commissie mogelijk maakte.

Beleid

Als commissie voelen wij ons nauw verbonden met de landelijke Stichting Hulp Oost-Europa. De Stichting HOE is een Hervormd-Gereformeerde hulporganisatie, gevestigd in Barneveld. Zij zijn actief in de meeste landen van het voormalig Oostblok: Bosnië, Kroatië, Joegoslavië, Hongarije, Roemenië, Oekraine, Slowakije, Polen en Armenië. Onze commissie heeft daarentegen alleen kontakten in Hongarije en Roemenië.

Wij proberen, net als de landelijke Stichting, in Oost-Europa geestelijke en materiële hulp te bieden aan geloofsgenoten. Deze hulpverlening gebeurde al tijdens de jaren van communistische onderdrukking en dat gebeurt nu nog steeds, want Oost-Europa heeft deze hulp meer dan ooit nodig. Het beleid van de landelijke Stichting is ook ons beleid. In toenemende mate is dit gericht om vooral structurele hulp te verlenen: hulp die gericht is op de verkondiging van het Evangelie. Die hulpverlening moet ertoe bijdragen dat bijbelgetrouwe predikanten met minder materiële zorgen te kampen hebben en hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Daarnaast is de armoede in de meeste landen van het voormalige Oostblok sterk toegenomen, vooral onder ouderen en gezinnen met kinderen. Daarom moeten wij de hulpverlening onverminderd voortzetten. Deze, zogenaamde materiële hulp, wortelt in het besef dat christenen in de diverse landen zelf hun getuigende werk in gemeenteopbouw en evangelisatie zullen moeten verrichten. Groeiende zorgen In grote delen van Oost-Europa is de economische situatie erg slecht, een enorme inflatie, een grote werkloosheid en de eerste levensbehoefte kost - als deze aanwezig is - veel geld. Kleding, medicijnen en een goede huisvesting; veel mensen in Oost-Europa hebben gebrek aan alles. Niet zelden behoren predikanten en hun gemeenteleden tot de groep die er steeds weer in koopkracht sterk op achteruit gaan.

Renovatieprojecten, welke in een kerkelijke gemeente zijn opgestart, verlopen daardoor steeds moeizamer; vereist het diaconale werk een grotere (financiële) inspanning en komt gemeenteopbouw onder druk te staan. Uw hulp Het werk van de commissie wordt mogelijk gemaakt dankzij giften en diaconale collecten in de eigen gemeente. Aan de ene kant groeit het aantal hulpaanvragen voor materiële hulp, bijvoorbeeld bouw- en renovatieprojecten van kerk en pastorie. Aan de andere kant groeit het aantal verzoeken om hulp bij projecten voor geestelijke hulp, diaconaal werk, gemeenteopbouw, evangelisatie-werk, kinderwerk, jeugdkampen en verantwoorde lectuur. Het zal duidelijk zijn dat uw financiele hulp ook in de toekomst onontbeerlijk is om in Oost-Europa de helpende hand te kunnen blijven bieden.

Voor de hulp die u de afgelopen jaren al ter beschikking stelde zeggen wij u -nogmaals- hartelijk dank.

woensdag, 26 november 2014

maandag, 1 december 2014